Barnböcker

Tips på barnböcker att ge bort i present

Att läsa för sitt barn är nyttigt för barnets utveckling. Man ska helst läsa för sitt barn en liten stund varje dag. Högläsning är nämligen ett bra sätt att stärka barnets förståelse av språket och underlättar så småningom barnets förmåga att läsa själv.

Just därför kan barnböcker vara en av de bästa presenterna man kan hitta på!

Men hur ska man tänka och vilka böcker ska man välja? Det ska


Förskollärare tipsar om barnböcker

Förskollärarens barnboktips

Marita Hansson är en mycket bokintresserad förskollärare som har koll på vad barnen uppskattar i bokväg.

På denna sida tipsar hon om vilka barnböcker som är populärast på förskolan och som samtidigt hjälper barnens språkutveckling på traven.

Barnböcker är en fantastisk present!

Eftersom jag arbetat även i skolan i många år med läs- och skrivinlärning, så kan jag tydligt se hur stor betydelse läsningen har.

Man kan aldrig börja för tidigt med högläsning och samtal kring böcker och bilder. Redan när barnet är några månader kan det uppfatta din röst och bildernas nyanser.

Böcker är den bästa gåva man kan ge sitt barn. Samtidigt som man ger barnet större möjligheter att utveckla sitt språk snabbare, ger man barnet känsla av glädje, samspel, närhet och många magiska stunder.

[adinserter name=”Pano2″]

[adinserter name=”Mob1(1)”]

Pekböcker för baby

Om man vill köpa en bok för de allra minsta kan man välja en pekbok. De har oftast stora tydliga bilder med klara färger och det finns även pekböcker med ljudeffekter.

Oftast är pekböcker gjorda i ett litet och hanterbart format. Pekböcker som presenteras som board book är gjorda med sidor i kraftig kartong som är mer hållbar för ivriga små barnhänder.

Det finns även pekböcker i tyg för den som tycker det är praktiskt.

Vilka barnböcker är populärast?

Vilka är nu de yngsta barnens favoriter? Böcker om djur är alltid ett säkert kort, de lär sig hur djuren ser ut och hur de låter.

Böckerna om Max av Barbro Lindgren kom ut i början på 80-talet och blev väldigt populära. De har nu kommit ut i en ny design och man kan se att de är lika omtyckta idag.

En annan småbarnsfavorit är böckerna om Ingrid som är skrivna av Katerina Janouch. De handlar om en liten tjej och om vardagshändelser i en liten människas liv och hennes vänskap med lilla kompisen Ivar.

Eftersom jag är en Mamma Mu älskare blev jag väldigt glad när Jujja Wieslander och Sven Nordqvist gav ut pekboken: Kråkan säger INTE! Mamma Mu är den lite busiga kossan som likt småbarn vill gå på upptäcksfärd. Hon gungar, åker rutschkana, plaskar i vattenpölar och ser positivt på livet. Den lilla vresiga Kråkan ser kossans upptåg som otroligt fåniga, för kossor ska varken gunga eller åka rutschkana! Egentligen är nog bara Kråkan lite avundsjuk.

[adinserter name=”Pano3″]

[adinserter name=”Mob2″]

Barnböcker med fina illustrationer

Böckernas innehåll är viktiga när man väljer en bok, men för att boken ska vara intressant tycker jag personligen att illustrationerna måste vara tydliga och tilltalande.

Catarina Kruusval är både författare och illustratör och har gjort många populära böcker med fina bilder. Småbarnsböckerna om Ellen och Olle är ett exempel.

Det finns även en serie som heter Ellen och Olle sjunger. Där har hon illustrerat våra kändaste barnvisor Ekorr´n satt i granen, Imse vimse spindel, Björnen sover m.fl. Hon har även gjort sagopekböcker av våra kändaste folksagor som, Guldlock, Rödluvan och Bockarna Bruse.

Barnböcker för rolig språkinlärning

Vi får ju inte glömma Babblarna! Några lustiga figurer som påminner lite om Barbapappafamiljen i utseende. Babblarna skapades redan på 80-talet som ett språkutvecklingsmaterial av Anneli Tisell i samarbete med professor Iréne Johansson.

På senare år har intresset för Babblarna tagit enorm fart. Babblarna kan ses på Tv, köpas som spel, pussel, snuttefiltar och böcker. Figurerna är döpta till Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo.

[adinserter name=”Mob3″]

Syftet var att skapa ett material som skulle göra språkinlärningen rolig och inspirerande. Där har skaparna verkligen lyckats! Namnen på figurerna är enkla att uttala, så man märker att de yngsta barnen som fortfarande inte har tillägnat sig något större ordförråd kan Babblarnas namn.

I Babblarnas böcker får barnen bygga på sitt ordförråd och lära sig begrepp, färger och former. Ja, man kan nog säga att i hela Sverige Babblas det på både i hemmen och på förskolan.

Alla dessa böcker finns på vår förskola och de används flitigt av våra 1-2 åringar varje dag.

[adinserter name=”Pano4″]

Barnböcker med sånger och rim

Om man vill satsa på en samlingsvolym med sagor, sånger, rim och ramsor finns serien Barnkammarboken. Där finns många fina volymer att välja mellan.

Sedan får vi ju inte glömma att även gamla klassiker kan bli en uppskattad present. Elsa Beskows barnböcker håller än idag, med böcker som innehåller rim och otroligt fina bilder att samtala kring.

[adinserter name=”Mob4″]

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens böcker vänder sig inte alltid till de allra yngsta barnen men det finns ändå många av hennes figurer som många barn känner igen. Nog tycker jag att det är varje barns rättighet att få ha någon Astrid Lindgren bok hemma i sin bokhylla.

Att få bekanta sig med alla hennes figurer bör vara en del av livet. I hennes böcker ryms underbara berättelser som innehåller fantasi, verklighet, lekfullhet, glädje, sorg och mycket klokskap.

Fler förslag på presenter