Blöjtårta

Blöjtårta till babyshower

En blöjtårta är nog en av de absolut mest klassiska och populära presenter som finns till en babyshower. En blöjtårta är ett väldigt roligt sätt att ge bort användbara saker paketerade och presenterade på ett annorlunda sätt.

Vad är en blöjtårta?

För er som har missat vad en blöjtårta är för något är det inte direkt svårt att förklara. En blöjtårta är helt enkelt en tårta gjord av blöjor och andra saker som är bra att ha till ett nyfött barn.

En blöjtårta kan se ut på flera olika sätt. Den kan t.ex. bestå av endast en våning blöjor, tre våningar blöjor eller se varför inte som ett prinsesslott. Det finns så många olika varianter att välja på. Och det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Vad kan en blöjtårta innehålla mer än blöjor?

Ja, den behöver som sagt inte bestå av bara blöjor. Exempel på vad tårtorna kan innehålla mer är t.ex:

 • örngott
 • snuttefilt
 • babysockar
 • body
 • badtermometer
 • tvättlapp
 • skallra
 • nappar.

Köp ett blöjtårta kit för en enklare dekoration

Med ett sådan här kit kan du göra det lite enklare för dig när du ska tillverka en blöjtårta. Dekorationerna som behövs är med i paketet.

Hur gör man en blöjtårta?

Vill du testa att göra din egen blöjtårta finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Här får du därför en beskrivning av en vanlig variant av blöjtårta.

Se videoguider lite längre ned!

Mittpelare

För att göra blöjtårtan stabil och lätt att lyfta och ta med sig är det en god idé att göra en mittpelare med hjälp av kartong och hushållsrullar.

 • Skär ut en rund platta av kartong, lika stor som bottenlagret av tårtan ska vara.
 • Limma sedan fast en hushållsrulle i mitten av plattan. Vill man ha en hög tårta får man tejpa/limma ihop två hushållsrullar. Sedan har du din mittpelare klar.

Det finns främst två olika tekniker som man vanligtvis brukar använda sig av när man bygger en blöjtårta.

Rullade blöjor

 1. Rulla ihop blöjorna och sätter ett gummiband runt.
 2. Placera sedan blöjorna runt mittpelaren.
 3. Sätt ett stort gummiband runt alltihop och stick in blöjor tills du fått önskad storlek.
 4. Fortsätt sedan på samma sätt på de nästkommande lagren.

Blöjor omlott

 1. Lägg en blöja på bordet framför dig med ena kortsidan uppåt. Lägg sedan nästa blöja ovanpå den första med två centimeter längre ner, så att de ligger omlott. Gör så tills du har 9 blöjor liggandes omlott.
 2. Rulla ihop alla blöjorna till ett stort hjul och knyt sedan ett snöre runt så att blöjorna hålls på plats. (Alternativt kan du använda ett stort gummiband istället för snöre.) När du rullar ihop blöjorna ska du börja uppifrån.
 3. Justera blöjornas position så att de ligger jämnt och fint, omlott med varandra. Det ena lagret är nu klart!
 4. För att göra nästa lager använder du istället 21 st blöjor. Ställ blöjorna på högkant och omlott så att det bildar en cirkel. Knyt sedan ihop blöjorna med ett snöre. Tänk på att du enkelt justerar blöjornas position när du väl fått ihop dem.
 5. Det sista lagret använder du 40 st blöjor till. Gör på samma sätt som med andra lagret.
 6. Ställ de tre lagren ovanpå varandra och dekorera efter tycke och smak. Klart!

Videoklipp med tydliga instruktioner

I dessa videor kan du se hur man gör de två olika varianterna av blöjtårta steg för steg. Det är alltid lättare att förstå när någon annan visar hus man gör. Jag har valt ut några videor som jag tycker är ganska tydliga och enkla att förstå.

Dekorera blöjtårtan

Du kan dekorera din blöjtårta på oändlig många sätt. Ibland vill man att den ska vara väldigt enkel och andra gånger vill man fylla den med massa roliga babysaker. Gör det du tycker passar bäst in på babyshowern och den blivande mamman.

Här kan du se ett exempel på hur man kan vara extra kreativ när man tillverkar sin blöjtårta.

Vita blöjor till blöjtårtan?

De flesta som gör en blöjtårta vill gärna att blöjan ska vara så neutral som möjligt utan massa mönster. Den blöjan som jag har hittat som är mest vit är Pampers New baby 2-5kg. Denna blöja har endast en svag gul rand på sig som jag själv inte tycker stör.


Fler förslag på presenter