Hemlagad barnmat

Även om färdiga barnmatsburkar är vansinnigt lättvindigt är det väldigt bra att försöka laga så mycket som möjligt av barnmaten själv. Då vet man precis vad barnet får i sig. Tiden räcker dock inte alltid till när man är nybliven förälder. Då är det såklart mycket uppskattat att få hjälp av vänner och familj ibland.

Presentkort på hemlagad barnmat

Att laga sina egna barnmatsburkar och ge bort som present till småbarnsföräldrar är en väldigt rolig idé. Det är garanterat en välkommen present som kommer väl till användning.

Tänk dock på att bebisen bara äter bröstmjölk de 6 första månaderna. Därför kan det vara en god idé att ge bort ett roligt presentkort på hemlagad barnmat i present. Där kan du erbjuda leverans av hemlagad barnmat när det väl är dags helt enkelt.

Eller varför inte lite smarta tillbehör som kan komma väl till pass när bebisen väl börjar smaka på annat än mjölk?

[adinserter name=”Mob1(1)”]

Vilken barnmat är bäst för en nyfödd?

Har du egna barn vet du kanske vad som gäller när det kommer till små bebisar och mat. Har du inte koll på riktlinjer och rekommendationer kommer här lite tips från livsmedelsverket på hur man ska tänka.

Det finns inga “regler” för vad man ska börja med. Tänk däremot på att det är viktigt att maten har en mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen.

Barnmat som är bra

Kokt, mosad eller mixad potatis, rotfrukter, grönsaker, kyckling, fisk, köttfärs, bönor, linser och tofu. Kött, bönor och tofu innehåller mycket järn som barnet behöver.

Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barnet fisk, ägg, mjölk och nötter tills det var ett år. Nyare forskning visar nu istället att det inte är så. Eftersom fisk och ägg bidrar med viktiga näringsämnen är det bra om barnet även får sådan mat tidigt.

Barnmat som är mindre bra

Ge små mängder av mat som innehåller gluten. Det gäller bland annat bröd, smörgåsrån, pasta och bulgur. Var även försiktig med saltet eller ta bort det helt. Salt kan nämligen påverka blodtrycket, framförallt hos barn, eftersom de har en begränsad förmåga att reglera saltbalansen i kroppen.

Tänk också på att små barn är känsliga för bakterier och virus som kan orsaka magsjuka. Därför är det extra viktigt att vara noga med hygienen när du lagar barnmat.

[adinserter name=”Mob2″]

Fler förslag på presenter